Historisch Leiden

In Leiden wandelt u door 800 jaar zichtbare geschiedenis. De Stad van Ontdekkingen heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht, een sterrenwacht, de Hortus Botanicus, wevershuisjes, hofjes, twee grote (laat-) gotische kerken en diverse monumentale bouwwerken.

Speurtocht door de eeuwen
Slenter langs de grachten en door de  smalle straatjes van de oude binnenstad en laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen van een gids of acteur. Wandel in de voetsporen van Rembrandt en leer zijn Leiden kennen of ontdek de pijlers van de medische geschiedenis van Nederland in de Hortus Botanicus, het Academiegebouw, de werkplekken van professor Boerhaave en een anatomisch theater uit de 16e eeuw.

Verspreid over de binnenstad liggen 35 hofjes verborgen, waar het lijkt alsof de tijd stilstaat. Stap binnen in deze hofjes, een verzameling kleine huisjes rond een gemeenschappelijke tuin, vaak ommuurd en alleen toegankelijk via 1 of 2 ingangen. Ga zelf op zoek naar deze idyllische plekjes of laat u meenemen door ervaren rondleiders  die u vertellen over de bijzondere gebruiken binnen deze hofjes.                      

Ontdek de overeenkomst tussen Marilyn Monroe en president Obama en maak kennis met de geschiedenis van de Pilgrim Fathers in Leiden.  De Pilgrim Fathers waren vluchtelingen uit Engeland, die rond 1600 vervolgd werden vanwege hun geloof. Zij kozen voor de stad Leiden, een welvarende stad die bekend stond om haar tolerante klimaat en vrijheid van godsdienst. Maar waarom vertrokken zij uiteindelijk toch uit Leiden en kregen zij van de Britse kroon officieel toestemming om zich te vestigen in de Nieuwe Wereld?

Te voet of per boot, per fiets en begeleid door een ervaren stadsgids krijgt u een prachtig beeld van deze eeuwenoude historische stad!