Water / 2018

De relatie van Nederland met water is niet te vergelijken met die van andere landen. De manier waarop wij met water omgaan is uniek.

Nederland & water

Bijna een-derde van Nederland is onder zeeniveau en heeft het risico van overstromen. Niet alleen de zee is hierin een serieuze bedreiging. Als een delta, met grote rivieren zoals de Scheldt, de Maas en de Rijn die de Noordzee instromen, riskeren we ook overstomingen door klimaatverandering en toenemende neerslag. De Nederlanders hebben al een eeuwenlange strijd met water. Deze strijd laat ons vermogen zien hoe wij ons aanpassen en hoe wij oplossingen vinden om het water aan de kust te houden. Dat heeft geleid tot een creatie van innovatieve waterwerken, dijken, polders en dammen, net zoals een scherp inzicht van water mangament. De manier waarop ons land is ontworpen is grotendeels vastgesteld door het water wat eromheen ligt. Water speelt ook een rol in ons stedelijk ontwerp, dat is gereflecteerd in ons netwerk van kanalen en bruggen. Nederland heeft verschillende iconen, zoals de Deltawerk, Kinderdijk en de Flevoland polders. 

2003 morssingel ganzen lr
Morssingel, in Leiden

Leiden & water

Leiden heeft een belangrijke riviergeschiedenis, die begint in de Romeinse tijd. De Oude Rijn (Limes Germanicus) was een lijn (limes) van grensversterkingen die de oud Romeinse provincies Germania Inferior, Germania Superior en Raetia omcircelden. Deze scheidde het Romeinse Rijk en de onbedwongen Germaanse stammen van de jaren 83 tot ongeveer 260 Anno Domini. De Oude Rijn trok van de afvoer in de Noordzee in Katwijk, dwars door het hedendaagse Leidse stadscentrum tot Regensburg in Duitsland. Vanaf Leiden kun je een boottocht maken naar Katwijk door de Oude Rijn om het optimale Oud Romeinse gevoel te ervaren, alsof je op de buitenpost staat vooraan de woeste Noord-Europese stammen.

De woorden 'kanaal' en 'gracht' zijn gerelateerd aan het Engelse woord 'graf' (grave). Grachten in Nederland zijn gemaakt voor verdediging en transportatie. Leiden heeft meer dan 28 kilometer grachten en 88 bruggen. Het monumentale stadscentrum is omringd door een acht kilometer lange gracht. De hoofdgrachten zijn gegraven in de 17e eeuw tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. Veel van de 3.000 monumentale gebouwen in Leiden stammen ook uit die tijd.

2016_winnaar_leiden_water_fotowedstrijd_wijnandblok_insta_lr.png
Galgewater, in Leiden

's Werelds eerste openbaar vervoer werd gevonden in Nederlandse Republiek in de 17e eeuw. Passagiersboten vertrokken voor bepaalde bestemmingen op toen-bepaalde tijden. In Leiden vertrokken mensen vanuit de Oude Haven naar Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De Oude Haven is nog steeds intact en doet je denken aan de oude tijden. 

Recreatie

Schiphol International Airport is het laagstgelegen vliegveld ter wereld. Het treinstation op Schiphol ligt 10 meter onder het zeeniveau. Richting Leiden stijgt het weer zo'n 10 tot 20 meter. Niet alleen de zee is dichtbij Leiden (Katwijk en Noordwijk liggen ongeveer 15 km van Leiden). De Kagerplassen is een klein systeem van meren in Zuid-Holland, Noordoosten van Leiden. De Kagerplassen zijn populair voor varen, watersporten, vissen, kamperen en wandelen. 
Windmolens, weiland met grazende dieren, gezellige Nederlandse boten, gebouwen en de (in het juiste seizoen) bloemenvelden maken allemaal onderdeel uit van de charme in dit gebied.

Leiden

Bijna 6.000 historische boten zijn bewaard in Nederland, variërend van vrachtschepen tot sleepboten en plezierboten. In juli 2018 zullen er 200 historische vrachtschepen, waaronder een aantal van meer dan twee eeuwen oud, aanleggen in de twee grootste poorten en in de grachten van Leiden. Tijdens deze reünie zullen culturele en marine activiteiten plaatsvinden. Meer dan 150.000 bezoekers worden verwacht.