Congresmarkt in Leiden groeit - Aantal congresdagen over 2015 gestegen met 20%

24 mei 2016

Internationale congresorganisaties weten Leiden steeds beter te vinden. Afgelopen jaar vonden in Leiden 22 internationale congressen plaats, goed voor 12.300 congres-man-dagen. Hiermee realiseert Leiden een stijging van 2.000 congresdagen ten opzichte van 2014 en genereert het een economische spin-off over 2015 van 3,5 miljoen euro voor stad en regio. Een half miljoen meer dan het jaar ervoor.

Leiden Convention Bureau, dat deel uitmaakt van Leiden Marketing, is trots op de stijgende lijn binnen de internationale congresmarkt. Yvonne Kret, manager Leiden Convention Bureau: “Leiden doet het goed als (inter)nationale congresstad. De stad profileert zich in het buitenland steeds beter als een kennis- en universiteitsstad. Daar plukken we nu de vruchten van, want economisch gezien blijft de congresmarkt erg lucratief.”

Dat niet alle 22 congressen worden meegeteld in de ‘ranking’ van de ICCA (International Congress and Convention Association) mag de pret niet drukken, geeft Kret aan. Zo worden het DPAC Consortium Meeting en the Flux conference - beiden internationaal wetenschappelijke congressen-  niet door ICCA meegerekend. Dat heeft te maken met congreshistorie en roulatieregels. “Maar natuurlijk dragen deze congressen voor Leiden evengoed bij aan de prachtige stijging van 20%”, aldus Kret.

Enthousiaste congresambassadeurs
Leiden Convention Bureau richtte in 2014 in samenwerking met de gemeente Leiden, de universiteit, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Leidse gastvrijheidssector een netwerk van congresambassadeurs op. Met de inzet van Leidse prominenten uit de kennissector en het bedrijfsleven – de ‘congresambassadeurs’ – wordt gezamenlijk gewerkt aan het imago van ‘Leiden Kennisstad’. De ambassadeurs zijn belangrijke aanjagers voor het binnenhalen en ontwikkelen van meerdaagse internationale wetenschappelijke congressen. Daar zet het Leiden Convention Bureau dan ook sterk op in. Het netwerk telt inmiddels meer dan 100 ambassadeurs.

Een van de congresambassadeurs is Marike Knoef die de conferentie ‘Netspar International Pension’ naar Leiden haalde. Knoef: “De conferentie was buitengewoon succesvol, ook door de enorme opkomst. Naast het inhoudelijke programma maakte vooral de persoonlijke aanpak, zoals het welkomstwoord van de burgemeester, de professionele gidsen en bijzondere locaties het verschil. Met deze ervaring op zak, acht ik de kans groot dat ik met een volgende conferentie weer naar Leiden kom.”

In 2016 staan er weer mooie, internationaal wetenschappelijke congressen op de agenda:

  • Malaria Vaccines for the World 2 – 4 mei 2016
  • EUROPAD Conference 27 – 29 mei 2016
  • Annual Meeting International Association of Medical Science Educators 4 – 7 juni 2016
  • International Conference European Forum for Restorative Justice 22 –24 juni 2016
  • 29th Annual Meeting and Refresher Course of the European Society of Head and Neck Radiology 22 – 24 sept. 2016

Deel dit nieuwsbericht