Flux Congres

2 april 2015

Het Flux congres is de derde in een reeks succesvolle internationale congressen die voor het eerst dit jaar in Europa zal plaatsvinden, namelijk in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Een belangrijk doel van Flux Leiden is om internationale onderzoekers bij elkaar te brengen om de nieuwste inzichten te delen over de dynamische relatie tussen hersenen en gedrag in de kindertijd en adolescentie. De deelnemers zijn onderzoekers, hoogleraren, studenten, AIOs en post docs vanuit voornamelijk Nederland, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten. Zodoende zal Leiden gedurende 4 dagen de belangrijkste onderzoekers uit dit vakgebied verwelkomen. De Flux Board koos voor Leiden vanwege het vooraanstaande onderzoek wat wordt gedaan binnen de Universiteit Leiden, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van luchthaven Schiphol, maar vooral vanwege de charme van de stad Leiden, waar bezoekers elkaar niet alleen in de congreszaal maar ook in de plaatselijke cafetaria tegenkomt. Een boottocht door de grachten van Leiden samen met burgemeester Lenferink, georganiseerd door medewerkers van Leiden Marketing, was een van de doorslaggevende elementen die de International Flux-Board deed overtuigen dat Leiden de perfecte locatie is voor deze bijeenkomst.

Het wetenschappelijke doel van het congres is discussie en overzicht te geven van onderzoek naar de ontwikkeling van hersenen en gedrag in de vroege kindertijd, late kindertijd en adolescentie. Onderzoek naar hersenontwikkeling bij jongeren heeft met de komst van hersenscantechnieken een vogelvlucht genomen maar de mechanismen van ontwikkeling zijn nog niet goed bekend. Het Flux congres is bedoeld om een hoogwaardige wetenschappelijke discussie te voeren over de mechanismen van veranderingen door middel van plenaire lezingen en poster presentaties van internationale toponderzoekers.

Daarnaast heeft het congres ook een belangrijke zichtbaarheidsfunctie, namelijk Leiden op de kaart zetten als plek waar hoogwaardig en vernieuwend onderzoek wordt gedaan binnen het vakgebied van ontwikkeling van hersenen en cognitie. Dit zal belangrijk zijn voor de positie van Nederlandse/Leidse onderzoekers binnen editorial teams en boards van grote internationale tijdschriften, zichtbaarheid van toponderzoekers, posities creëren voor jonge Nederlandse onderzoekers in het buitenland etc. Samen met NWO (Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek) wordt een extra bijeenkomst georganiseerd voor het bredere publiek over de implicaties van hersenonderzoek voor onderwijs. De komst van de internationale top op dit vakgebied geeft een uitgelezen kans  om de mogelijkheden en uitdagingen te bespreken voor onderwijs in Nederland.

De host-commissie bestaat uit:

Prof. Eveline Crone (voorzitter) (Universiteit Leiden)
Dr. Anna van Duijvenvoorde (Universiteit Leiden)
Prof. Lydia Krabbendam (Vrije Universiteit Amsterdam)
Dr. Mariette Huizinga (Vrije Universiteit Amsterdam)
Prof. Sarah Durston (Universiteit Utrecht)
Prof. Chantal Kemner (Universiteit Utrecht)
Hilde Huizenga (Universiteit van Amsterdam)

Voor meer informatie, zie: www.fluxconference.com

Deel dit nieuwsbericht