ICAS congres

16 juli 2019

Van 16 - 19 juli 2019 vindt in Leiden The 11th International Convention of Asia Scholars (ICAS), plaats. IIAS (International Institute for Asian Studies), de organisator, beschrijft het congres als de meest veel omvattende bijeenkomst op het gebied van Azië studies. ICAS brengt deelnemers uit meer dan 75 landen samen om zich te verdiepen in en te discussiëren over Azië, gericht op overstijgen van de grenzen tussen academische disciplines en geografische afbakening. De Franse organisatie GIS Asie (French Academic Network on Asian Studies) heeft zich bij ICAS 11 aangesloten met hun eigen congres. Het gemeenschappelijk congres blijft ICAS heten. Na sluiting van de deadline voor proposals in oktober, bleek ICAS Leiden ongekend populair. Het traditionele deelnemersaantal zal in 2019 mogelijk worden verdubbeld tot 1500 – 3000.

Leiden is gekozen als ‘host city’ vanwege het feit dat de Universiteit Leiden een van de oudste universiteiten is binnen het vakgebied is en de stad diverse zeer gerespecteerde Asia research centres herbergt. De universiteit Leiden is de belangrijkste gastheer van ICAS 11. Dit in partnerships met de stad Leiden, diverse onderzoeksinstituten en musea in Leiden, met gemeenschappelijke en rijke betrekkingen tot Azië. Onderdeel van het congres is de uitreiking van een prestigieuze boekenprijs waarvoor meer dan 600 inzendingen zijn ontvangen.

Gelijktijdig met ICAS zal door IIAS  in Leiden een Azië week worden georganiseerd voor het brede publiek, waaraan veel Leidse instellingen deelnemen. Ook staat tijdens het congres op het Pietersplein een authentieke Asian Foodmarket. De boekenmarkt is  eveneens toegankelijk voor het brede publiek. Het programma voor de Azië week wordt in de komende maanden nog verder uitgebreid.

In 1998 vond het eerste ICAS congres plaats in Leiden. Na Berlijn in 2001 is het congres niet meer in Europa geweest. Na ruim 20 jaar keert het congres terug naar Leiden.

Deel dit nieuwsbericht