Inspiratiedag Leiden – Laat je leiden

Inspiratiedag Leiden – Laat je leiden

22 april 2020

Op 13 februari nodigde Leiden Convention Bureau congres- en eventorganisatoren uit om het DNA van Leiden te ontdekken, en om te laten zien dat Leiden kan bijdragen aan het succes van hun congres of evenement. Aan de hand van een interactief programma met het accent op gevoel en storytelling in plaats van zo veel mogelijk locaties laten zien, speelde de middag zich af in de Stadsgehoorzaal Leiden en Rijksmuseum Boerhaave. De inspiratiedag was enorm geslaagd, mede dankzij de inzet en samenwerking van de Leidse partners. “Zo’n dag kan niet succesvol zijn zonder de samenwerking met onze partners. Wij moeten ons als collectief van onze beste kant laten zien, en dat is vandaag zeker gelukt!” Yvonne Kret, manager Leiden Convention Bureau.

Leiden is een stad van kennis en cultuur met een rijke geschiedenis, inclusief vele beroemdheden. Van Rembrandt tot aan Armin van Buuren. Van Hermann Boerhaave tot aan Einstein. Tel alles bij elkaar op, dan vormt zich een prachtig verhaal waarbij het één leidt tot het ander. Twee jaar geleden is het verhaal van Leiden gevangen in het Leids Continuüm. Dit verhaal wordt integraal uitgedragen door de stad; door de gemeente, de universiteit, Leidse locaties en natuurlijk tijdens onze inspiratiedag.   

Benieuwd naar het Leids Continuüm? Bekijk dan deze animatie.

 

inspiratiedag_1.jpg


In het Leids Continuüm spelen bijeenkomsten, congressen en evenementen
ook een enorm belangrijke rol. Leiden is al eeuwen een plek waar mensen samenkomen, discussiëren en kennisdelen. Zo werd in 1889 een congresdiner georganiseerd in het toenmalige Stadsgehoorzaal waar het Natuur Historisch Museum (het huidige Naturalis Biodiversity Center) en de Universiteit Leiden bij betrokken waren (zie afbeelding). De Hooglandse Kerk en Pieterskerk bieden al jaren onderdak voor vieringen. Vroeger voornamelijk religieus, maar hedendaags is geen één evenement te gek. 

Positief verrast, van alle markten thuis, een inspirerende, bovenal “persoonlijke” stad met een mooi verhaal waar iedereen zich snel thuis zal voelen. In mijn geval betreft dat met name deelnemers aan vergaderingen en bijeenkomsten. Vooral het grote scala aan mogelijkheden om de inhoudelijke bijeenkomsten te kunnen aanvullen met side-events is een groot pluspunt!” Menno Ouwerkerk, Ministerie van Justitie en Veiligheid 

Leiden Experience door Rijksmuseum Boerhaave 
Het Leidse Bizon Events, een pionier in de wereld van gamification, heeft in samenwerking met Leiden Convention Bureau de Leiden Experience ontwikkeld. Een spel waarmee congres- en eventorganisatoren Leiden aan de hand van opdrachten zelf kunnen ontdekken, zowel de geschiedenis als haar zakelijke mogelijkheden Helaas zat het weer enorm tegen en waren de regenbuien zwaar genoeg om plan B in werking te zetten. In plaats van het ontdekken van de stad werd nu Rijksmuseum Boerhaave ontdekt. Rijksmuseum Boerhaave is in 2019 uitgeroepen tot European Museum of the Year. Zeker geen slecht plan B dus.  

De Leiden Experience was een succes. Waar een enkeling zich van te voren zorgen maakte dat de vragen te makkelijk waren, was bij vraag 1 die zorg meteen weggenomen. De zes groepen waren enorm fanatiek en gingen enthousiast de vragen te lijf. Uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn en ging groep 2 met de Leidse prijzen pakketten naar huis.  

inspiratiedag_2.png

Workshop Leadership & Music 
De inspiratiedag draaide niet alleen om Leiden, maar ook om het leiden. Guido Marchena bood een uniek kijkje in de wereld van een dirigent. Een symfonisch orkest, opgemaakt uit young professionals, liet haar kunsten zien aan de organisatoren. Deelnemers mochten plaats nemen tussen de orkestleden, waardoor het gevoel van het orkest en het leiderschap van de dirigent van alle kanten werd gevoeld. Af en toe wegduikend voor de strijkstokken werd er intens gekeken en ervaren toen  Guido uitlegde wat de effecten zijn van de diverse manieren van communicatie.  

inspiratiedag_3.png

Afsluitend vond er in de Breezaal van de Stadsgehoorzaal een netwerkborrel plaats, tot in de puntjes verzorgd door House of Lords Catering & Events. Het netwerken werd gedurende de dag al gefaciliteerd door het teamwork, maar de borrel blijft een geschikt moment om elkaar in een informele sfeer te spreken en zowel bekende als onbekende relaties aan te doen. “Interactief en in teamwork – dus netwerken – weer de nodige weetjes over Leiden en haar locaties ontdekt!” Wil Kuiters, Kuiters en Idee. 

Volgend jaar organiseert Leiden Convention Bureau weer een inspiratiedag. Wil je er bij zijn? Houd Leiden Convention Bureau in de gaten via LinkedIn of stuur een mailtje naar info@leidenconventionbureau.nl.

Deel dit nieuwsbericht