Leiden Congresstad beter bereikbaar

Leiden Congresstad beter bereikbaar

10 januari 2017

Populaire congressteden kenmerken zich onder meer door goede bereikbaarheid, zowel vanuit internationaal, nationaal als lokaal perspectief. Qua internationale bereikbaarheid kan Leiden zich moeiteloos meten met de meest populaire congressteden van Europa.

Ook nationaal is Leiden goed aangesloten op het snelwegennet en OV. Door de compacte binnenstad zijn, voor wie er eenmaal is, veel plaatsen in Leiden goed te voet bereikbaar. Op het gebied van bereikbaarheid in en om de stad per eigen vervoer of OV, zijn echter nog verbeterslagen te maken. De gemeente Leiden onderkent dit en werkt er hard aan:

  • De centrumroute van station Lammenschans naar Station Leiden – via Hooigracht, Lange Gracht en Schuttersveld – wordt heringericht, waarbij belangrijke opgaven zijn; inpassen van hoogwaardig OV ( R-net) en het verminderen van het autoverkeer. De fiets krijgt ruim baan met nieuwe, snelle fietsroutes en betere stallingen.
  • De aanleg van de Rijnlandroute – de nieuwe provinciale wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden – begint dit jaar en zal in 2020 klaar zijn. De aanleg ontlast de wegen in de stad en brengt o.a. de reistijd van de A4 naar het Bio Science Park terug tot 5 minuten.
  • De Parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt voegen 950 parkeerplaatsen toe aan de huidige parkeercapaciteit in het centrum. De Lammermarkt-garage wordt begin 2017 opgeleverd waarna aansluitend de bouw van de, door het Leidse architectenbureau WKH ontworpen parkeergarage onder de Garenmarkt begint. De Lammermarkt wordt ingericht als een groen evenementenplein is tevens een belangrijke schakel in het Singelpark.

Deel dit nieuwsbericht