Leiden en Den Haag samen in de race voor EuroScience Open Forum 2020

Leiden en Den Haag samen in de race voor EuroScience Open Forum 2020

28 maart 2017

Leiden en Den Haag zijn op basis van hun pré-bid geselecteerd op de EuroScience shortlist als potentiële destinatie voor de grootste multidisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomst van Europa: het ‘EuroScience Open Forum 2020’ (ESOF 2020). Samen met het Italiaanse Triëst in Italië zit Leiden in de race voor ESOF 2020 die plaatsvindt in juli van dat jaar. Het volledige bidbook dient 15 juni 2017 ingeleverd te worden.

Leiden bundelt krachten met Den Haag
Leiden is al eerder een samenwerking aangegaan met Den Haag, Delft en Noordwijk. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat deze steden in 2018 het centrum zijn van het Space Studies Program van de International Space University. Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing, is ook nu weer zeer te spreken over de samenwerking met een andere destinatie. “Een congres van deze omvang kunnen wij niet alleen huisvesten. Door de samenwerking te zoeken in de regio - met in dit geval Den Haag - kunnen we mee pitchen op dit formaat congressen. Deze synergie biedt alleen maar kansen voor iedereen. Het is bijzonder dat twee mooie destinaties samenwerken en ook gezamenlijk een inhoudelijk sterk bidbook kunnen samenstellen”, zo geeft Bulthuis aan.

Leiden Europese wetenschapsstad
Wanneer de titel eenmaal is binnengehaald, is de stad een jaar lang dé plek is voor de Europese wetenschap. Excellente wetenschappers en onderzoeksgroepen, maar ook beleidsmakers en wetenschapsjournalisten, uit Europa en ver daarbuiten zullen de stad bezoeken en contacten leggen voor samenwerking. Het geeft het lokale kennisveld de uitgelezen kans om zich als nooit te voren te profileren en zich van haar beste kant te laten zien.

Grote economische spin-off
Voor de stad zelf is het hosten van de conferentie natuurlijk belangrijk, maar veel belangrijker is de aandacht die zich gedurende de rest van het jaar voor dé European City of Science ontwikkelt. Zowel in Kopenhagen, als Dublin bleek dat het aantal bezoekers aan de stad meer dan verdubbelde in het jaar dat de stad was uitgeroepen tot ‘wetenschapsstad’. Ook kwamen de steden veel meer dan andere jaren ‘prime time’ in het nieuws. Daarnaast is het hosten van een dergelijk congres ook economisch gezien bijzonder interessant. Het ESOF congres zou voor stad en regio naar schatting zo’n € 6.000.000,- moeten opleveren.

Over het congres
EuroScience Open Forum (ESOF) is een pan-Europese wetenschapsconferentie, die elke twee jaar wordt georganiseerd. De doelstelling van de conferentie is het bij elkaar brengen van wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, docenten en trainers van over de hele wereld om te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie. De conferentie vindt plaats in de stad die voor dat jaar is uitgeroepen tot European City of Science.

Deel dit nieuwsbericht