Leiden in de ‘running’ voor prestigieus wetenschappelijk congres

23 juni 2017

Wekenlang is er in samenwerking met de gemeente en Universiteit Leiden hard gewerkt aan het bidbook voor EuroScience Open Forum (ESOF) waarin Leiden zich voor 2020 presenteert als dé host voor het grootste congres ooit in Leiden. Het ESOF congres staat voor de grootste multidisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomst van Europa. In nauwe samenwerking met Den Haag, stad van vrede en recht, gaat Leiden de strijd aan met het Italiaanse Triëst. Donderdag 29 juni reist een Leidse delegatie - onder aanvoering van burgemeester Lenferink - af naar Straatsburg om daar het bidbook toe te lichten en dit prestigieuze wetenschappelijke congres voor Leiden te winnen.

Congres hoort in Leiden
De kandidatuur voor Leiden wordt gedragen door twee zogenaamde ‘local champions’, afgevaardigd door de Universiteit Leiden. Aan zowel Prof. Dr. Corinne L. Hofman, Decaan van de faculteit archeologie, hoogleraar Caribische archeologie en directeur van de Caribische onderzoeksgroep aan de Leidse Universiteit en Prof. Dr. Ferry C. Breedveld, voormalig Voorzitter van de raad van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum, Professor Reumatologie de eer om het onderscheidende wetenschappelijke programma in Leiden over het voetlicht te brengen. “Het zou geen toeval zijn als ESOF 2020 in Leiden plaatsvindt. De stad, niet voor niets Stad van Ontdekkingen is klaar voor het hosten van een dergelijk congres. Nergens anders is het zo logisch om te organiseren. Dit congres hoort in Leiden. De doelstellingen van ESOF 2020 voldoen aan alle kernwaarden van de stad en Universiteit Leiden, een bolwerk van vrijheid en wetenschap. We willen laten zien dat wetenschap de oneindige bron van ontdekkingen is”, aldus Breedveld.

Jaar lang ‘European City of Science’ levert stad 6 miljoen op
De organiserende stad mag zich een jaar lang Europese Wetenschapsstad noemen. Wetenschappers, beleidsmakers en wetenschapsjournalisten wereldwijd zullen de stad bezoeken en contacten leggen voor samenwerking. In steden die al eerder ESOF organiseerden verdubbelde in dat jaar het aantal bezoekers. Burgemeester Lenferink: “Naast de grote zichtbaarheid van de stad en onze profilering als kennisstad heeft het ook economische betekenis. Ik ben zeer trots op de manier hoe alle partners de afgelopen tijd hebben meegedacht en meegewerkt om een succesvol bid te maken. Ik vind dat we daar goed in zijn geslaagd. Met veel enthousiasme gaan we volgende week naar Straatsburg en we zien de beslissing van ESOF met vertrouwen tegemoet. ”

 

 

 

 

2020 lijkt een jaar met een gouden randje te gaan worden, gezien ook de herdenking en viering rondom de Leidse Pilgrim Fathers dat jaar. Leiden herdenkt dan de oversteek van de pilgrims 400 jaar geleden met de Mayflower naar de Nieuwe Wereld.

De uiteindelijke winnaar wordt omstreeks 15 juli bekendgemaakt. Volg de ontwikkelingen tussentijds via social media: https://www.facebook.com/ESOF-2020-Leiden-1615869441759252, Twitter: @ESOF2020Leiden en via LinkedIn ESOF2020Leiden.

Deel dit nieuwsbericht