Leidse ambassadeurs zetten Leiden congresstad op de kaart

17 mei 2016

Op 10 maart 2014 installeerde burgemeester Henri Lenferink de eerste ambassadeurs van het Leids Congresambassadeurs Netwerk. De stijl van onze burgemeester kenmerkt zich door duidelijkheid; hij was zeer verheugd over dit netwerk dat zo perfect aansloot bij de ambities van de stad en verwachtte zeker dat dit netwerk Leiden Kennisstad op de kaart zou zetten voor internationale, hoog aangeschreven congressen. En dat was niet aan dovemansoren gezegd.

Op 5 april jongstleden, twee jaar na aanvang van het netwerk, is het geweldige aantal van 100 congresambassadeurs voor Leiden een feit. Dit nieuws werd bekend gemaakt door de trotse burgemeester tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor congresambassadeurs in de prachtige Marekerk. Aan Martijn Malessy, helaas afwezig, viel de eer van honderdste ambassadeur ten deel. Malessy, hoogleraar Zenuwchirurgie, heeft zich ingezet om de internationale Narakas Meeting 2019 naar Leiden te halen. De in 2015 toegetreden ambassadeurs werden geïnstalleerd en er werd verslag gedaan van het succesvolle jaar 2015.

Na een openingsspeech van burgemeester Lenferink, die de congresambassadeurs dankte voor hun inzet die een enorme impuls geeft aan de economische groei en werkgelegenheid in de regio, plaatsten 10 van de 20 nieuwe ambassadeurs hun handtekening. Menno Bentveld, presentator van de middag, interviewde 3 ervaren ambassadeurs over de mogelijkheden die zij voor Leiden als congresstad zien.

Leiden heeft als stad veel te bieden, op kennis- maar ook op cultureel gebied. De Leidse schrijver Onno Blom kwam dit illustreren met de presentatie van zijn nieuwe serie “Leidse literaire werken”. Hij vertelde een bijzonder verhaal over zijn contact met Jan Wolkers die hem in zijn laatste levensjaren meenam door Leiden en die hem smeuïge anekdotes vertelde.

Hierna besprak Bo Kruger, Deense creativiteitsconsulent, de uitdagingen die de organisatoren van een congres hebben en gaf tips om de creativiteit en aandacht tijdens een kennisintensief congres weer vlot te trekken. Onorthodoxe en verrassende trucs, die kunnen leiden tot een congres dat beter beklijft in hoofd en hart. Voor degenen die deze bijzondere bijeenkomst hebben gemist, bekijk hier de korte compilatie van deze middag. 

Het netwerk kent nu 100 ambassadeurs. Na ruim twee jaar heeft dit netwerk al 37 congresaanvragen opgeleverd waarvan er 20 definitief zijn. Voor de overige lopende aanvragen is Leiden kandidaat-stad om deze congressen te ‘hosten’. Daarnaast is er nog een veelheid aan congressen die op de lijstjes van onze ambassadeurs staan om uit te nodigen naar Leiden of om te worden ontwikkeld in Leiden. 

Deel dit nieuwsbericht