Fotocredit: Rob Overmeer

Meta Knol definitief directeur van Leiden European City of Science 2022

12 november 2020

Meta Knol wordt definitief directeur van Leiden European City of Science 2022. Per 31 december van dit jaar vertrekt ze daarom bij Museum De Lakenhal, waar ze ruim elf jaar directeur was. Bij Leiden European City of Science gaat Meta zich erop richten om de stad Leiden met wetenschap en cultuur een perspectief te bieden op het jaar 2022 – ná de pandemie.

In juli 2020 nam Meta Knol op uitnodiging van de Universiteit Leiden, het LUMC en de gemeente Leiden tijdelijk het directeurschap over van de stichting Leiden European City of Science 2022. Inmiddels is het opbouwen van deze nieuwe organisatie op stoom gekomen, en heeft ze besloten om definitief afscheid te nemen van het museum. Meta is ruim elf jaar directeur van Museum De Lakenhal geweest. In deze periode heeft zij leiding gegeven aan een museaal veranderingsproces dat in juni 2019 leidde tot de feestelijke heropening door Koning Willem Alexander. Het vernieuwde museum oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties. Het vertrek van Meta Knol betekent dat het museum op zoek gaat naar een nieuwe directeur.

De kracht van het lokale

Meta Knol over deze stap: ’Enkele jaren geleden heb ik mij voorgenomen om zoveel mogelijk waarde en betekenis toe te voegen aan de plek waar ik leef, woon en werk: Leiden. Zoals de vernieuwing van Museum De Lakenhal vorm kreeg door heel goed te kijken naar de betekenis van de collectie en de verhalen die daarover verteld kunnen worden, kan ik me nu bij European City of Science gaan richten op het unieke karakter van Leiden als een stad van wetenschap en cultuur. Daarbij ervaar ik het als een bijzondere opdracht om perspectief te geven op het jaar 2022, wanneer we het publieke leven hopelijk weer kunnen omarmen. Om vanuit deze nieuwe positie te kunnen werken aan de verbinding tussen wetenschap en samenleving, terwijl we overal geconfronteerd worden met de complexe gevolgen van het post-truth-tijdperk, is voor mij een waardevolle uitdaging. Ik verheug me erop dit mooie jaar met het team van Leiden European City of Science en vele partners in en buiten de stad verder vorm te geven.”  

Over Leiden European City of Science

In 2022 is Leiden European City of Science. Een jaar lang worden toonaangevende wetenschappelijke ontwikkelingen in de schijnwerpers gezet, met een publieksprogramma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest, gebaseerd op het principe van ‘citizen science’ (wetenschap voor, door en met burgers). Zo verbindt Leiden European City of Science in 2022 wetenschap, kennis, kunst en kunde door middel van lokale interactie, op een nationaal podium, met een Europese uitstraling.  

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.

Deel dit nieuwsbericht