Sustainable Development Goals (SDG’s) – Leidse ambitie

20 januari 2020

Tijdens de European City of Science bijeenkomst van 18 november jl. werd in z.g. tafelgesprekken verkend hoe Leiden in 2022 een onuitwisbare indruk kan achterlaten bij een breed publiek. Een van de tafels werd geleid door Jasper Visser die zich met Stichting 2030 inzet voor de SDG’s for better Events. Hij ziet Leiden, European City of Science als een uitgelezen kans om de wereld van congressen en evenementen een stap voorwaarts te helpen in verduurzaming van hun activiteiten. Hij schrijft er het volgende over:

Samen in actie om Leiden een duurzame congresstad te maken
In 2015 heeft de wereld een agenda aangenomen die van ongekend belang is voor de wereld en onze toekomst. De Sustainable Development Goals  zorgen voor een gezonde aarde, een sterke industrie, vreedzame samenwerking en het welzijn van ons allemaal. De Gemeente Leiden heeft deze agenda omarmt en zet zich in om de SDG’s te verankeren in de hele stad.

Een belangrijke partner hierin zijn de congressen die in de stad plaatsvinden. Op de vluchten, hotels, het eten, maar ook de verbinding met de stad en diversiteit is veel duurzaamheidswinst te boeken. Leiden 2022 (European City of Science) heeft al de ambitie uitgesproken een klimaatneutraal congres te willen organiseren en andere organisatoren sluiten hierbij aan.

Duurzaamheid voelt vaak als een extra last voor organisatoren. Onterecht: de SDG’s bieden juist een kans om congressen meer impact te geven. Een eerlijke genderbalans zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer diverse ideeën een plek krijgen in de organisatie en op het podium. Gezonder eten zorgt voor energieke deelnemers. Door samen in actie te komen op de SDG’s, kunnen we van Leiden een congresstad maken die zich onderscheidt als een duurzame toekomstbestendige keuze.

Op 20 februari organiseren het Centrum voor Innovatie en Stichting 2030 een kick-off bijeenkomst voor organisatoren die interesse hebben om in actie te komen voor meer duurzame congressen en bijeenkomsten.

Deel dit nieuwsbericht