Terugblik Lustrum Ambassadeursbijeenkomst 1 november in Museum De Lakenhal

Terugblik Lustrum Ambassadeursbijeenkomst 1 november in Museum De Lakenhal

20 januari 2020

Met de inauguratie door Burgemeester Henri Lenferink van nieuwe ambassadeurs tijdens deze bijeenkomst, kent het Leids congresambassadeurs programma nu 120 ambassadeurs. Naast een overzicht van het reilen en zeilen van het ambassadeursnetwerk, kende het programma nog een tweetal bijzondere onderdelen: De z.g. ‘sneak preview’ aan de tentoonstelling ‘De Jonge Rembrandt – Rising Star’. Maar ook was er de voordracht van Michiel Vos –Verenigde Staten correspondent- in het kader van de herdenking van de reis van de Mayflower, nu 400 jaar geleden.

 

Terugblik Lustrum Ambassadeursbijeenkomst 2019

 

Ambassadeurs netwerk
Burgemeester Henri Lenferink en Martijn Bulthuis, directeur van Leiden Marketing - de koepelorganisatie waarvan Leiden Convention Bureau deel uitmaakt - gaven een terugblik op het afgelopen jaar van en keken vooruit naar de toekomst van Leiden Congresstad. De burgemeester benadrukte het grote belang van de ambassadeurs voor Leiden, niet alleen voor het congresnetwerk maar ook in brede zin.  De gedreven inzet van de ambassadeurs heeft al tot veel goeds geleid voor onze stad. Naast de belangrijke merites voor de Leidse bekendheid als kennisstad van mondiale betekenis, is voor Leiden ook de economische component van congressen interessant. Daarvan profiteert het algehele werk- en leefklimaat in onze stad, voor alle lagen van de bevolking.  

Leiden als kennisstad staat wereldwijd meer en meer in de schijnwerpers.  Het aantal congressen is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen; Leiden is van de tiende plaats gestegen naar de vijfde congresstad van Nederland.  In de eerste jaren waren het vooral de middelgrote en kleinere congressen die voor Leiden kozen. In recentere jaren werd duidelijk dat ook grotere congressen Leiden gaan zien als een aantrekkelijke congresdestinatie. In de eerste plaats heeft dit  te maken met de grote inzet van de ambassadeurs en het wetenschappelijk klimaat in onze stad. Ook de voordelige ligging bij Schiphol, de charme van de stad en de goede prijs-kwaliteit verhouding doen een duit in het zakje.

Leiden; de historische binnenstad als congreslocatie
Een nieuw element is de Leidse propositie is de historische binnenstad als samengestelde congreslocatie. Vooral in de zomer biedt Leiden hiermee een verassend en meer duurzaam alternatief voor de grote purpose-built congreslocaties.

De compacte binnenstad met een diversiteit aan universiteitsgebouwen, congreszalen, kerken en theaters,  vormt een bijzonder samenspel van zalen waaruit iedere organisator zijn of haar eigen keuzes kan maken.  Grote congressen zoals ICAS in 2019 ( International Convention of Asia Scholars ), ESOF in 2022 (Euroscience Open Forum) en ICE in 2023  (International Congress of Egyptologists) met alle boven de 1000  of 2000 deelnemers, kozen of kiezen voor deze optie. De deelnemers aan ICAS, dat deze zomer het spits afbeet met deze opzet, waren unaniem enthousiast over de inzet van de binnenstad als locatie, waardoor het congres een sterke eigen Leidse signatuur meekreeg. 

Voordracht Michiel Vos
Op verzoek van Leiden Congresstad verdiepte Michiel Vos – VS correspondent – zich in de relatie die de gemiddelde Amerikaan bij de viering van Thanksgiving Day voelt met de Pilgrims. Voor de vorm van de viering zou zijn teruggegrepen op het voorbeeld van het 3 oktoberfeest van Leidens Ontzet, zoals de Pilgrims dat tijdens hun verblijf in Leiden van 1609 tot 1621 jaarlijks hadden meegemaakt.

 

Deel dit nieuwsbericht