Van ambassadeur Stephan Huijbregts: De Society for the Study of Behavioural Phenotypes komt naar Leiden!

Van ambassadeur Stephan Huijbregts: De Society for the Study of Behavioural Phenotypes komt naar Leiden!

2 april 2015

De Society for the Study of Behavioural Phenotypes (SSBP) verdiept zich sinds 1991 in genetische stoornissen. Via de genen worden allerlei eigenschappen doorgegeven die samen, als het tegenzit, de basis kunnen vormen van een sub-optimale ontwikkeling op het gebied van gedrag en cognitie.

De leden van de SSBP verdiepen zich in stoornissen, waarbij de genetische afwijkingen “rechtstreeks”  leiden tot cognitieve en sociale problemen. Voorbeelden van zulke stoornissen zijn Neurofibromatose Type 1,  Noonan-syndroom, Fragile X, en Phenylketonurie. Ieder afzonderlijk zijn de syndromen vrij zeldzaam, maar om verschillende redenen zijn ze het bestuderen meer dan waard. Zo is, bijvoorbeeld, het afwijkende gen bekend, en van daaruit kan men met redelijke zekerheid het neurobiologische traject in kaart brengen dat leidt tot cognitieve en sociale problemen. Ook zijn al deze  stoornissen samen al een stuk minder zeldzaam!

In 2017 zullen de wetenschappers en clinici die zich met onderzoek naar, en behandeling van deze syndromen bezighouden samenkomen in Leiden voor het 20ste internationale congres van de Society. Leiden is de ideale stad voor dit congres. Het biedt vele lokaties die een groep van de gebruikelijke omvang (enkele honderden) perfect kunnen herbergen. Bovendien hechten de deelnemers in het algemeen zeer aan hun (historische) congreslokatie (eerdere steden die als gastheer optraden zijn o.a. Leuven, Pavia, en Cambridge), en aan hun sociale programma. Zoals de lezer waarschijnlijk bekend, biedt Leiden ook daartoe vele mogelijkheden. Lokale organisator Stephan Huijbregts  verheugt zich zeer op de komst van de SSBP naar Leiden en heeft, samen met vertegenwoordigers van Leiden Marketing, al de eerste stappen kunnen zetten naar een nieuw hoogtepunt voor alle SSBP-ers en andere geïnteresseerden. 

Deel dit nieuwsbericht