Universiteit Leiden 14e op wereldwijde duurzaamheidsranglijst

| Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden heeft de 14e plaats behaald in de UI Green Metric, een wereldwijde duurzaamheidsranglijst voor universiteiten. Meer dan 1000 universiteiten van over de hele wereld doen mee aan de ranglijst.

De UI Green Metric is een initiatief van de Universiteit van Indonesië (UI). Elk jaar wordt beoordeeld hoe universiteiten over de hele wereld omgaan met zaken als energie, klimaat, afvalrecycling, transport en water. Er wordt ook gekeken naar de mate waarin duurzaamheid wordt opgenomen in hun onderzoek en onderwijs en hoeveel budget hiervoor wordt uitgetrokken.

Nederlandse universiteiten

Dit jaar deden 1.183 universiteiten mee aan de ranglijst, 133 meer dan vorig jaar. De Universiteit Leiden staat op de 14e plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar, en is daarmee de op twee na duurzaamste universiteit van Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen is de op een na duurzaamste universiteit van Nederland op de vierde plaats in de lijst van dit jaar. Wageningen University & Research staat op nummer één in de ranglijst en is voor de zevende keer de duurzaamste universiteit ter wereld.

More sustainable on all fronts

De Universiteit Leiden kreeg 9.200 van de 10.000 mogelijke punten. Dit betekent dat de totaalscore 175 punten hoger is dan vorig jaar. De universiteit scoorde gelijk of beter in alle categorieën. En vooral in de categorieën transport, milieu en infrastructuur, en onderwijs en onderzoek scoorde de universiteit significant hoger dan vorig jaar. Dit is mede te danken aan projecten zoals de Leiden Municipality Challenge waarin studenten en Leidenaren samen onderzoeken hoe de stad nog duurzamer kan worden. De Universiteit Leiden scoorde het best in de categorieën afval, vervoer en water en kreeg hiervoor de volle punten. 

De volledige ranglijst, uitgesplitst in categorieën, is te lezen op de UI Green Metric website.