LUMC ontdekt sleutel tot celherstel bij type 1-diabetes

| Universiteit Leiden

Onderzoekers Bahareh Rajaei en Françoise Carlotti van het LUMC hebben een belangrijke ontdekking gedaan op het gebied van celherstel bij type 1-diabetes. Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, waardoor onder andere lichaamscellen ontstoken of beschadigd raken. De nieuwe bevindingen zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een innovatieve therapie gericht op het herstellen van deze aangetaste cellen.

Regeneratieve geneeskunde

De regeneratieve geneeskunde richt zich op het herstellen van cellen, weefsels of organen die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door diabetes. Om deze beschadigde cellen te herstellen, maken onderzoekers gebruik van geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSC’s). Deze worden gecreëerd uit lichaamscellen, zoals huidcellen en worden vervolgens zodanig hergeprogrammeerd dat ze terugkeren naar een vroege ontwikkelingsfase. In deze staat kunnen ze zich ontwikkelen tot verschillende celtypen.

Een belangrijk voordeel van hiPSC’s is dat ze zich onbeperkt kunnen delen, waardoor er naar behoefte nieuwe cellen en weefsels kunnen worden gekweekt.

hiPSC's als gamechanger

Een stap dichter bij celherstel