Bijzondere prestatie: Leidse hoogleraar benoemd tot AAAS Fellow

| Universiteit Leiden

Carlo Beenakker is benoemd tot Fellow van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), de organisatie achter het tijdschrift Science. Onder de Fellows is hij de derde Nederlander en de eerste Leidse onderzoeker.

Beenakker is hoogleraar Theorie van de gecondenseerde materie aan het Leids Instituut voor Natuurkunde (LION). De AAAS noemt zijn baanbrekende werk aan elektrische geleiding in nanostructuren als reden voor de onderscheiding.

Toch zijn het niet de wetenschappelijke resultaten zelf die deze benoeming bijzonder maken, zegt Beenakker. De AAAS vindt het belangrijk dat onderzoekers zich inzetten voor de vooruitgang van de wetenschap. En dat is wat Beenakker doet. Hij is al 10 jaar redacteur voor Science en geeft regelmatig openbare lezingen. Ik waardeer de erkenning voor mijn bijdragen aan wetenschapscommunicatie, vooral door mijn redactiewerk voor het tijdschrift Science.

'Al meer dan honderd jaar proberen we de geheimen van de natuurkunde te doorgronden' -Sense Jan van der Molen, wetenschappelijk directeur van LION

 

Sense Jan van der Molen, wetenschappelijk directeur van LION, vindt de benoeming zeer terecht. Carlo is een unieke onderzoeker met een enorme impact binnen en buiten zijn vakgebied. Hij is op veel gebieden actief om de wetenschap vooruit te helpen. Je moet heel wat in je mars hebben om als niet-Amerikaanse onderzoeker op deze lijst te komen. 

Beenakker ziet het ook als erkenning voor de theoretische natuurkunde in Leiden. Al meer dan honderd jaar proberen we de geheimen van de natuurkunde te doorgronden, in het vertrouwen dat excellent onderzoek uiteindelijk altijd loont. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van werken nog honderd jaar relevant zal blijven.' 

De American Association for the Advancement of Science is 's werelds grootste algemene wetenschappelijke vereniging en uitgever van het tijdschrift Science. Het Fellows-programma begon in 1874, dus dit jaar viert het zijn 150e verjaardag. AAAS Fellow worden is een van de meest eervolle onderscheidingen binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Dit jaar werden 502 wetenschappers, ingenieurs en vernieuwers uit 24 wetenschappelijke en technische disciplines verkozen. Slechts 20 van hen komen van buiten de Verenigde Staten. De nieuwe Fellows ontvangen een certificaat en een goud-blauwe rozetspeld. Deze kleuren staan respectievelijk voor wetenschap en techniek.