Leiden heeft veel te bieden. Op deze pagina vindt u een uitgebreid overzicht van wat er allemaal te doen is in uw vrije tijd voor, tijdens of na uw congres. Het leuke van de binnenstad is dat alles op loopafstand is - slenterend langs de vele grachten, langs de historische kerken en hofjes, heeft u het gevoel door een levend museum te lopen. Veel plezier!

Inspirerend Cultureel Erfgoed

Cultuur heeft, naast wetenschap, altijd een centrale plaats ingenomen in het DNA van Leiden. Veel beroemde Nederlandse schilders, waaronder Rembrandt, groeiden op in Leiden en verkenden hier hun talent.

Leiden herbergt een hoog aantal kwaliteitsmusea: dertien om precies te zijn! Van volkenkunde tot biodiversiteit, en van medische geschiedenis tot beeldende kunst, het is allemaal op loopafstand te vinden. En wist u dat twee van de Leidse musea zijn bekroond met de titel 'Europees Museum van het Jaar'?

Wilt u weten wat voor evenementen in museums er beschikbaar zijn in Leiden? Klik hier om onze evenementenkalender te bekijken, een uitgebreide lijst van wat er allemaal te doen is in Leiden.

Musea
Foto Weddesteeg Kees Hummel

28 kilometer grachten

De grachten die door Leiden lopen geven de stad haar unieke karakter. Varen over deze wateren geeft u een buitengewone kijk op de stad. Stap op een rondvaartboot of huur uw eigen boot om zelf het luxe gevoel van varen door Leiden te ervaren.

Een uniek uitzicht: terrasboten in de gracht vol met mensen die genieten van de zon. Het is altijd wel ergens vijf uur! Ga een hapje eten in een van de vele restaurants waar Leiden rijk aan is. U vindt er keukens van over de hele wereld. 

Leiden vanaf het water

De stad als openluchtmuseum

Wandelen door Leiden is als wandelen door een levend museum. Met meer dan 3.000 officieel erkende monumenten, 35 hofjes, 28 kilometer grachten en 88 bruggen die de straten met elkaar verbinden, is het stadsbeeld in de afgelopen eeuwen niet veel veranderd. Rembrandt zou nog steeds in staat zijn door de huidige stad te navigeren. Ontdek de mooiste en opmerkelijkste plekjes van Leiden via een van onze themawandelroutes. Deze routes zijn verkrijgbaar in een app en als boekjes bij de VVV.

Stadswandelingen
Stadswandeling met Gids - van Simone Both

Leiden is goed bereikbaar

Leiden is ideaal gesitueerd. Het ligt op een steenworp afstand van grote steden als Den Haag en Amsterdam, en in de buurt vindt u ook de Noordzeekust, de Keukenhof Tuinen en het Groene Hart van Holland. Schiphol Airport ligt op minder dan twintig minuten afstand, en Rotterdam - The Hague Airport op slechts vijfentwintig minuten. Als u met het openbaar vervoer komt, ligt het stadscentrum op slechts een paar stappen afstand van het treinstation Leiden Centraal. U kunt een bus of taxi nemen naar de kust of een van de vele andere plaatsen in de regio. En voor wie liever met de auto komt, is het gemakkelijk parkeren in een van de grote ondergrondse garages in het centrum.

Bereikbaarheid
Reizigers wachten op de bus Leiden Centraal

Ontdek de leukste winkels

Van vintage boetiekjes tot de bekende modewinkels, in Leiden vind je de verrassendste winkels. Trakteer jezelf op een nieuwe outfit of shop de mooiste Leidse cadeaus in de historische binnenstad.

Winkels in Leiden
COEF men Foto

Net iets langer blijven

Met alle musea, gezellige winkelstraatjes, stadsrondleidingen en grachtenzichten zult u al snel merken dat u meer tijd in deze mooie stad wilt doorbrengen. Leiden biedt een groot aantal hotels aan, waarvan vele op korte loopafstand van de meest bezochte plekken in de stad. Van wellness hotels tot kleinschalige boutique hotels, er is voor iedereen wel een geschikte optie. Veel congresgangers kiezen ervoor om hun verblijf te verlengen door een paar dagen voor het congres in Leiden aan te komen of na afloop van het congres nog wat langer te blijven.

Hotelarrangementen
Foto van kamer Boutique Hotel d'Oude Morsch

Streek van Verrassingen

Van stranden en wereldberoemde tulpenvelden tot pittoreske dorpjes en een historisch stadscentrum, er is genoeg te zien in de regio rond Leiden. De beste manier om Leiden te verkennen is per fiets, die u gemakkelijk kunt huren op verschillende locaties in de stad. Er zijn veel verschillende routes te ontdekken. Stap op de fiets en u vindt schilderachtige fietspaden, leuke boerderijwinkels en terrasjes op idyllische locaties. Een warm welkom wacht op u in de Streek van Verrassingen!

Streek van Verrassingen
Foto van Katwijk Sfeerbeeld

Ontdek wat Leiden te bieden heeft