zondag 12 mei

Jaarlijkse Antropologiedag in het Volkenkunde Museum

Contact

Wereldmuseum Leiden
Wereldmuseum Leiden
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Plan je route

Meer informatie

De jaarlijkse Antropologiedag georganiseerd door de Nederlandse Antropologische Vereniging (ABv) vindt plaats op 12 mei 2024.

In het hedendaagse tijdperk zijn digitale technologieën het gemak voorbijgestreefd en cruciale elementen geworden die van invloed zijn op sit…

In het hedendaagse tijdperk zijn digitale technologieën het gemak voorbijgestreefd en cruciale elementen geworden die van invloed zijn op situaties van leven en dood. Robots helpen bij medische diagnoses, AI helpt bij ouderenzorg en gerichte online propaganda bepaalt de uitkomst van oorlogen. Deze technologieën zijn niet alleen functioneel, maar beïnvloeden ook de nieuwsconsumptie, sociale connecties en het landschap. Antropologen, die samenwerken met verschillende disciplines, onderzoeken deze mens-technologie relaties kritisch. Met behulp van etnografische methoden onderzoeken ze de praktische implicaties en de machtsdynamiek die besloten ligt in digitale interacties. De Nederlandse Antropologiedag op 12 mei 2023 zal zich verdiepen in de bijdragen van antropologen aan het begrijpen van en navigeren door dit ingewikkelde web, door voorbeelden te onderzoeken van ondermijning, toe-eigening, herprogrammering en 'dekolonisatie' van digitale technologieën door diverse groepen, waaronder activisten, hackers, wetenschappers, ingenieurs en bezorgde gebruikers. Antropologisch onderzoek komt naar voren als een cruciaal hulpmiddel bij het herdefiniëren van de digitale wereld.

Wanneer

  • Zondag 12 mei 2024 10.00 - 18.30 uur

Locatie