Universiteit Leiden is opgericht in 1575 en is daarmee de oudste universiteit van Nederland. Sinds haar oprichting is de universiteit een van de meest vooraanstaande internationale onderzoeksuniversiteiten van Europa, met trotse motto Libertatis Praesidium, Bolwerk van de vrijheid. De universiteit, samen met het Leiden Bio SciencePark, vormen de basis van alle wetenschap en kennis in Leiden.
De Leidse universiteit, die in 2025 haar 450 jarig jubileum zal vieren, heeft veel wetenschappelijke doorbraken op haar naam staan. Al in de 17e eeuw leidde het patiëntgericht medisch onderzoek en onderwijs van Sylvius en Boerhaave tot grote internationale bekendheid. Eind 19e en begin 20e eeuw ontdekte Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding en Willem Einthoven de elektrocardiograaf. Albert Einstein, bijzonder hoogleraar in Leiden werkte er samen met Lorentz en De Sitter. En 16 Nobelprijswinnaars waren verbonden aan de Leidse Universiteit.
Leiden Bio Science Park herbergt Nederlands grootste concentratie van Life Science onderzoek, opleidingen en bedrijfsleven en is een van de vijf meest succesvolle wetenschapsparken in Europa. De synergie tussen de onderzoeksinstituten en de bedrijven, de bedrijven onderling en de patiëntenzorg staat borg voor een uitkomst die veel krachtiger is dan de som der delen. Er zijn klinkende successen van wereldwijd gebruikte medicijnen die het leven voor patiënten verlichten of genezen en levensbedreigende aandoeningen bestrijden of voorkomen.
Amsterdam International Airport Schiphol heeft directe verbindingen met meer dan 300 locaties wereldwijd, en ligt op maar 15 minuten met de trein van de Leidse binnenstad. Het vliegveld is een van de grootste van Europa, waardoor het de perfecte verbinding is met Nederland. Met het vliegtuig zijn er meer goede mogelijkheden, Rotterdam Airports is 30 minuten van Leiden en Eindhoven Airport 1,5 uur. Alle luchthavens hebben uitstekende connecties met het openbaar vervoer.
Leiden is een stad vol met cultureel erfgoed. De wereldberoemde Nederlandse Schilder Rembrandt van Rijn is in de stad geboren en heeft op de Latijnse School les gehad. Andere grootheden zoals Lucas van Leyden, Jan van Goyen, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris hebben ook in de stad gewerkt. Leiden is de derde museumstad van Nederland en heeft vier nationale musea met buitengewone collecties, die zijn voortgekomen uit ontdekkingen die hier in de stad gedaan zijn. Er is een historische stadswindmolen in de stad te vinden, net als de woonplekken van de Pilgrims, iconische schilderijen en kenmerken van de textielindustrie die zeer belangrijk is geweest voor de groei van Leiden. Er is geen andere stad in Nederland met zo veel bijzonders op loopafstand.
De congreslocaties in de stad bieden zeer veel mogelijkheden. Bent u op zoek naar een locatie voor een grote groep tot 2500 gasten, of een kleinere bijeenkomst, Leiden heeft verschillende mogelijkheden. Er zijn meer dan 20 unieke, en volledig uitgeruste, congreslocaties in de stad te vinden, waarvan het merendeel in het historische stadscentrum met haar prachtige grachten is gelegen. De locaties zijn zeer voordelig gelegen, nabij hotels, restaurants en museums in de stad.
Leiden kent een rijke geschiedenis, elementen hiervan zijn vandaag de dag nog goed zichtbaar in de stad. De skyline van het pittoreske historische stadscentrum wordt gedomineerd door twee middeleeuwse kerken, de Hooglandse Kerk en de Pieterskerk. Omgeven door smalle middeleeuwse straatjes met trapgeveltjes en verborgen hofjes. Als u door de stad loopt bevindt u zich midden in de geschiedenis, het is makkelijk om u voor te stellen hoe mensen in het verleden de stad beleefden. Overal in de stad vindt u boetiekjes, antiquaraten, boekenwinkels, kledingwinkels, restaurants en cafés. En vanaf de top van de Burcht van Leiden, de oudste nog bestaande voorbeeld van een burcht in Nederland, heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad.
Leiden is zeer goed bereikbaar met de trein. Alle internationale treinen rijden via Rotterdam Centraal Station (30 minuten van Leiden), Amsterdam International Airport Schiphol (15 minuten van Leiden, Amsterdam Centraal Station (35 minuten van Leiden), of Utrecht Centraal Station (40 minuten van Leiden). Allen hebben een directe treinconnectie met Leiden, er rijden dagelijks meerdere treinen per uur. Leiden Centraal Station is zeer gunstig gelegen, midden in de stad. Bezienswaardigheden, hotels en congreslocaties liggen allen op loopafstand van het station en van elkaar.
In het historische stadscentrum vindt u maar liefst 28 kilometer aan grachten, met niet minder dan 88 bruggen. Ook om het historische centrum ligt een prachtige singel, met veel groen en parken, het Singelpark. Leiden is bij uitstek een stad om vanaf het water te bewonderen.
Leiden is de echte Stad van Ontdekkingen. Maar vergeet niet dat de omliggende dorpen, de kleurrijke bloemenvelden en de nabijgelegen Noordzeekust een aangename verrassing kunnen zijn! Ontspannen fietsroutes, nog meer musea, veel natuurgebieden zoals Nationaal Park De Hollandse Duinen, talrijke waterwegen, rivieren en meren voor een fijne zeiltocht, verrassende stops om een hapje te eten, de beste strandrestaurants of een tour langs de vele statige landhuizen. De Streek van Verrassingen biedt een geweldig uitje vanuit de stad naar de natuur om de hoek.
Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema. De ecologische voetafdruk van congressen en congresdeelnemers wordt in grote mate bepaald door een aantal factoren: bereikbaarheid, de congresbestemming, de locatie, catering en de accommodatie. Vanwege de gunstige ligging van Leiden, zowel nationaal als internationaal, heeft de stad een groot voordeel. Leiden heeft een groot treinstation met verbindingen met alle grote steden in Nederland, en via deze steden ook met de internationale hogesnelheidslijn naar het zuiden en oosten. Het overgrote deel van de bedrijven in Leiden heeft het zogenaamde Green Key label, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de zakelijke markt.