Grachtwacht wint NOW Communication Initiative Award

| Leiden Convention Bureau

Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet, oprichters van het Leidse initiatief De Grachtwacht, hebben op 28 november de NWO Communication Initiative Award Ward in ontvangst mogen nemen. Het Leids initiatief, opgericht in 2018 na het Leidens Ontzet is voortgekomen toen de oprichters geschrokken waren van de hoeveelheid troep in het water na de feestdag. Ze pakten het probleem grondig aan en na gesprekken met politici en handtekening verzamelingen vond in 2019 de eerste editie van het Leidens Ontzet plaats waarbij er werd overgestapt op één type statiegeldbeker.

Hiemstra: ’99,2% van de bekers werd ingeleverd. De gracht was schoner na een gemiddelde marktdag.’

Elke zondag worden er vijftien zakken zwerfvuil uit het water gehaald met een vloot van clean-up kano’s. Naast de clean-up kano’s die elke week opereren bevindt zich op de Mareburg in Leiden het Grachtmuseum, een brugwachtershuisje. Het Grachtmuseum is een ander initiatief van de oprichters waar de meest bijzondere vondsten uit de Leidse grachten worden tentoongesteld.

 
 

Lokale vis met internationaal bereik

Een bijzondere vondst die leidde tot een belangrijke wetenschappelijke publicatie in een biologisch vakblad en onder de aandacht kwam door internationale media zoals CNN, The Guardian en National Geographic was een baars verstrikt in een wegwerphandschoentje. De baars leidde tot het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de impact van corona-zwerfvuil op dieren. De Grachtwacht heeft als lokaal initiatief wereldwijde aandacht gekregen door de nominatie voor een prestigieuze fotoprijs, de Wildlife Photographer of the Year award van het Natural History Museum in Londen.