LCB spreekt op Toerisme Top 2023

| Leiden Convention Bureau

Op uitnodiging van NBTC heeft Corine van der Ceelen namens Leiden Convention Bureau mogen spreken op de Toerisme Top 2023. Deze editie van de Toerisme Top vond plaats in Drenthe en draaide om het thema 'Ruimte'. Dit thema was voor Corine de aanleiding om te spreken over hoe we in Leiden omgaan met de historische binnenstad en congressen. De binnenstad van Leiden doet, vanwege zijn afmeting en inrichting, namelijk perfect dienst als congresvloer. "Door verschillende congreslocaties in Leiden aan elkaar te koppelen, is er veel meer mogelijk voor de organisatoren van zakelijke evenementen. We zijn flexibeler, kunnen meer op maat werken en de congresdeelnemers ervaren veel meer van de stad dan ze anders zouden doen", vertelt Corine. "Alleen al in het Pieterskwartier vind je genoeg congresruimte om op te schalen tot 2500 gasten. Ook het Cultuurkwartier biedt een perfecte uitkomst voor het koppelen van dichtbijgelegen congreslocaties. We zetten deze 'kwartieren' om die reden dan ook steeds vaker zo in de markt."

En niet alleen de congresorganisatoren en -deelnemers hebben profijt van deze manier van denken. De lokale ondernemer profiteert ook beter en slimmer van het bezoek van congressen. "Congresdeelnemers zullen op hun weg tussen verschillende venues sneller ergens binnenstappen voor een koffie to go of een lekkere lunch. Daarnaast delen natuurlijk meerdere partners in het profijt van de aanwezigheid van congressen als er wordt gekozen voor een dergelijke koppeling", legt Corine uit. Tenslotte is wat Leiden Convention Bureau betreft het 'kwartierdenken' ook zeer positief voor de lokale bevolking. Leidenaren worden door de vergrote buzz in de stad beter betrokken bij de wetenschap die zich in Leiden afspeelt. Zo worden de muren van de universiteit, bijvoorbeeld, even doorgebroken en krijgt de lokale bevolking de kans om in deze wereld een kijkje te nemen.

Het succes van kwartierdenken hebben we in Leiden voor het eerst echt goed kunnen ondervinden tijdens ESOF 2022. Het EuroScience Open Forum, een multidisciplinair wetenschapscongres en de brenger van de titel 'European City of Science 2022', is op deze manier georganiseerd. "De Pieterskerk deed dienst als congresvloer, de sessies vonden plaats in onder andere de Stadsgehoorzaal en het Kamerlingh Onnes Gebouw, de recepties waren bij Hortus botanicus en op het Pieterskerkplein is het 'Science in the City'-festival georganiseerd. Zo heeft het hele Pieterskwartier in de week van ESOF 2022 in het teken gestaan van het congres. We willen deze manier van het organiseren van congressen graag doorzetten in de toekomst.