Vijfde plek in de nationale ICCA-ranglijst voor Leiden, European City of Science 2022

| Leiden Convention Bureau

Leiden Convention Bureau (LCB), een initiatief van Leiden&Partners, behaalt alweer een top 5-positie voor Leiden op ICCA’s (International Congress and Convention Association) ranglijst van nationale congresbestemmingen voor 2022. Op nummer één staat Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Leiden staat in 2022 – het jaar waarin de stad European City of Science was - op de 5e plek.

16 internationale congressen

Leiden heeft het afgelopen jaar 16 internationale congressen verwelkomd, die voldoen aan de criteria van ICCA. Daarmee staat de stad op de 80ste plek in Europa en op de 129e plek wereldwijd. Nederland doet het wereldwijd goed en staat op plek 8 in de ranglijst, met 253 internationale congressen op jaarbasis. De Verenigde Staten staat nog steeds op nummer één.

Corine van der Ceelen, manager van Leiden Convention Bureau is blij met het succes. “Een consistente positie op de 5e plek is een mooi resultaat voor Leiden. Het is een beloning voor de inspanningen van het Leiden Convention Bureau, onze congresambassadeurs en al onze congrespartners. De titel European City of Science 2022 heeft Leiden een plek in de spotlight gegeven als wetenschapsstad op Europese schaal. Ik geloof dat deze titel een grote magneet is – en blijft – voor internationale congressen en verenigingen om Leiden als hun bestemming te kiezen. In de komende jaren is de ambitie om het nalatenschap van de titel European City of Science te verzilveren en hiermee impact te maken voor Leiden als een stad waar de wetenschap bloeit.”

ICCA-ranglijst

ICCA heeft de jaarlijkse ranglijsten gepubliceerd voor het jaar 2022. Deze ranglijst werkt als een vergelijkingsinstrument en een prestatie-index voor congresbestemmingen, voor zowel landen als steden. In deze ranglijst worden de inspanningen van congresbestemmingen beloond en erkend op basis van verschillende factoren. Zoals de hoeveelheid geregistreerde congressen, de hoeveelheid deelnemers, en het winnen van het oorspronkelijke bod.  

De ICCA-ranglijst vermeldt wereldwijd 1000 steden met internationale congressen die in 2022 live of hybride hebben plaatsgevonden. ICCA hanteert strenge criteria voor het registreren van een congres in hun database: er moeten tenminste 50 deelnemers fysiek aanwezig zijn, een congres moet regelmatig georganiseerd worden, en het congres moet tussen minstens drie landen roteren.