Villa Rameau

Kloksteeg 16 2311 SL LEIDEN
tel 071 512 4319

Reserveer hier direct je kamer of kijk op Booking.com.

 De vroegere kosterswoning van de monumentale Pieterskerk in het centrum van Leiden is tegenwoordig een prachtige stadsvilla waar overnacht kan worden. Na een ingrijpende restauratie gaan design en klassiek hand in hand. Het is een bijzondere locatie die geschikt is voor een luxueuze toeristische overnachting, als bruidssuite of short-stay businessverblijf.

Villa Rameau heeft een bijzondere geschiedenis. Tussen 1594 en 1648 werden rondom de Pieterskerk kerkhuisjes gebouwd die bewoond werden door ouderen - proveniers - die zich voor een eenmalig bedrag inkochten en vervolgens levenslang 'gratis' kost en inwoning genoten. De kosterswoning, sinds 2013 Villa Rameau, is zo'n proveniershuis. Het kostersechtpaar Rameau woonde hier van 1916 tot 1946. Koster Rameau (1876-1965) speelde een bijzondere rol in het verzet tijdens WOII. De Pieterskerk bleek een unieke schuilplaats en ieder hoekje werd gebruikt. In de kosterswoning hield het verzet vergaderingen, werden koeriersdiensten geregeld en persoonsbewijzen vervalst. De huidige Villa Rameau is van alle gemakken voorzien. Maar liefst 100m2 verdeeld over 3 verdiepingen bieden privacy en luxe aan 2 personen. 

Op de begane grond is de hal met toilet, een eetkamer, keuken en een historische binnenplaats. In de keuken bevindt zich een Nespresso-machine, quooker, combimagnetron, een ijskast en afwasmachine. De eetkamer heeft een ruime tafel en een tv.

Op de eerste verdieping bevindt zich een comfortabele zitkamer met bureau, een moderne badkamer met ligbad en een ruime inloopdouche met separaat toilet. Het ruime balkon heeft uitzicht op de monumentale Pieterskerk. In het voorjaar en in de zomer staat op dit onverwachte rustpunt een loungeset klaar.

Op de tweede verdieping staat onder de authentieke zolderbalken een kingsize boxspring. In de slaapkamer bevindt zich voorts een handgemaakte 19e-eeuwse linnenkast met laptopkluis, een passpiegel, dress-boy en een tv/dvd.

Villa Rameau is niet geschikt voor mindervaliden in verband met trappen. De locatie ligt in het hart van de historische binnenstad van Leiden. Net buiten het centrum bevindt zich het parkeerterrein Haagweg 6 (Stadsparkeerplan), waar 24/7 geparkeerd kan worden. Hiervandaan kunnen gasten met een shuttledienst tot bij de Pieterskerk gebracht worden.