In Leiden is een nieuw model ontwikkeld om dengue te voorspellen

| Leiden Convention Bureau

De Universiteit Leiden heeft een organ-on-chip-model ontwikkeld voor de dengue-infectie. Dit model bootst het effect van de infectie na, waardoor onderzoekers de ziekte beter kunnen begrijpen en het kan bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen. Voor dit virus is het model ideaal, omdat het lastig is om de infectie te bestuderen met behulp van dierproeven. Het denguevirus komt steeds vaker voor, omdat de mug die het virus verspreidt zich in steeds meer gebieden op aarde kan handhaven. Dit komt grotendeels door klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Vervolg

Het team van onderzoekers is al bezig met een vervolgstap. In deze stap ontwerpen ze een model dat laat zien hoe de huid reageert op het virus. Het denguevirus komt namelijk als eerste in contact met de huid.
Onderzoeker Mashaghi geeft aan dat de huid sterk reageert op temperatuur en luchtvochtigheid, het effect daarvan op het afweersysteem is al bekend. Uiteindelijk willen de onderzoekers het model dan ook blootstellen aan verschillende klimaatomstandigheden, zodat ze kunnen bestuderen wat het effect is van hitte en vocht.