Zesde plaats in de nationale ICCA Ranglijst voor Leiden

| Leiden Convention Bureau

Leiden, 13 mei 2024 – Leiden Convention Bureau (LCB), een initiatief van Leiden&Partners, heeft Leiden op de zesde plaats gezet op de ranglijst van nationale congresbestemmingen van ICCA (International Congress and Convention Association) voor 2023. De eerste plaats is voor Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

ICCA ranglijst

ICCA heeft de jaarlijkse landen- en stadranglijsten voor het jaar 2023 gepubliceerd. Deze jaarlijkse ranglijst fungeert als vergelijkingsinstrument en als prestatie-index voor conferentiebestemmingen, zowel steden als landen. In deze ranglijst worden de inspanningen van congresbestemmingen beloond en erkend op basis van verschillende factoren, zoals het aantal geregistreerde bijeenkomsten, het aantal deelnemers en het winnen van het oorspronkelijke bid.

De ICCA-ranglijst vermeldt wereldwijd 1.000 steden met geplande internationale conferenties in 2023, die live of hybride plaatsvonden. ICCA hanteert strikte criteria voor het registreren van een conferentie in hun database: er moeten minimaal 50 deelnemers ter plaatse zijn, een conferentie moet regelmatig worden georganiseerd en deze moet rouleren tussen minimaal drie landen.

Leiden heeft in 2023 16 internationale conferenties gehad die voldeden aan de eisen van ICCA. Dit heeft ertoe geleid dat Leiden op de 81e plaats in Europa en 143e wereldwijd staat. Nederland doet het wereldwijd goed op de 8e plaats op de ranglijst, met 304 internationale conferenties op jaarbasis. De Verenigde Staten staat ​​nog steeds op de eerste plaats op de lijst.

Wetenschap bloeit in Leiden

Miranda Geerlings, manager van Leiden Convention Bureau is blij met het resultaat. “Onze 6e positie op de jaarlijkse ranglijst is een opmerkelijke prestatie voor de 22e meest bevolkte stad van Nederland. Het is een beloning voor de inzet van Leiden Convention Bureau, onze congresambassadeurs en al onze conferentiepartners. De titel European City of Science 2022 heeft de stad Leiden een plaats in de schijnwerpers van de wetenschap op Europese schaal gegeven. Ik geloof dat deze titel een grote magneet is, en zal blijven, voor internationale conferenties en associaties om Leiden als hun bestemming te kiezen. De ambitie voor Leiden is om de komende jaren de erfenis die de titel European City of Science aan Leiden heeft gegeven in stand te houden en echt impact te maken als Leiden, de stad waar de wetenschap bloeit.”

Sterke samenwerking maakt Leiden tot de ideale congresbestemming

Door de sterke samenwerking van onze stadspartners kunnen we samen meer bereiken voor internationale wetenschappelijke conferenties. Hoewel Leiden geen grootschalige congrescentra heeft, maakt de samenwerking in verschillende congreszones het mogelijk om significante conferenties te organiseren. Door meerdere locaties in Leiden met elkaar te verbinden, wordt de historische binnenstad een congresvloer. Binnen deze zones bewegen congresgangers zich van locatie naar locatie, door smalle steegjes en langs historische monumenten. Dankzij de realisatie van deze congreszones biedt Leiden een adequate en flexibele oplossing voor de grootste congressen, waardoor de stad haar ambities als top-10 congresbestemming in Nederland kan waarmaken.

Over Leiden

Leiden, City of Science, waar rijk cultureel erfgoed innovatie ontmoet. Het huist het Leiden Bio Science Park is de thuisbasis van het grootste life science-centrum van Nederland en stimuleert baanbrekende onderzoeks- en duurzaamheidsinitiatieven, de oudste universiteit en een rijk erfgoed met 3.000 monumenten en 13 musea.