Weekend van de Wetenschap vindt dit jaar plaats op 5 en 6 oktober 2024

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Sluit aan bij het Weekend van de Wetenschap

Organiseert u een evenement dat past bijWeekend van de Wetenschap, of wilt u onderdeel zijn van dit speciale jaar? Neem contact met ons op! Wij kunnen u ondersteunen bij het organiseren van uw evenement in Leiden, City of Science.

Neem contact met ons op

Geschiedenis

Het landelijke Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor het ontstaan van Weekend van de Wetenschap moeten we terug naar 1986. De WetenWeek was van 1986 tot en met 2007 een jaarlijks in Nederland terugkerend evenement, waarbij diverse instellingen met een wetenschappelijke achtergrond hun deuren openstelden voor het publiek. Vanaf 2008 is de WetenWeek omgezet in een evenement gedurende de hele maand oktober. De nieuwe naam voor het evenement was “Oktober Kennismaand”. Sinds 2012 vinden alle publieksactiviteiten rondom technologie en wetenschap plaats in 1 weekend in oktober: Weekend  van de Wetenschap. Het grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de honderden organisaties die tijdens het eerste weekend van oktober hun deuren openen voor het publiek.

Lees meer

Terugblik: Weekend van Wetenschap 2023

Een terugblik op het Weekend van de Wetenschap van vorig jaar, waar maar liefst 120.000 mensen in twee dagen tijd op ontdekkingsreis gingen, wat het tot het ultieme wetenschapsfestival van Nederland maakte. Dit betekende een opmerkelijke stijging van 20% ten opzichte van de opkomst van vorig jaar.

Met het thema "Hoe werkt het?" als leidraad voor de festiviteiten, stond nieuwsgierigheid voorop bij elke ontdekkingstocht. Meer dan 300 organisaties openden hun deuren exclusief om een blik achter de schermen te werpen en boden in totaal meer dan 1250 activiteiten waar de deelnemers zich in konden onderdompelen.

De aanwezigheid van demissionair minister Robbert Dijkgraaf op zaterdagmiddag maakte het evenement nog spannender. Daarnaast nodigde de lancering van de publieksenquête "Hoe nieuwsgierig ben jij?" heel Nederland uit om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Klik hier om de Aftermovie te bekijken.

Lees meer

Highlights in 2024