365 dagen

Leiden was in 2022 de Europese Stad van de Wetenschap. In dat jaar was er 365 dagen lang een programma voor iedereen die op zoek was naar kennis en ontdekking. Het jaar werd georganiseerd in samenwerking met tal van nationale en internationale partners die allemaal tot doel hadden wetenschap en samenleving met elkaar te verbinden. Iedereen was welkom om deel te nemen, van vooraanstaande internationale wetenschappers tot nieuwsgierige schoolkinderen, van kunstenaars tot bedrijven, studenten, gemeenschapscentra en musea.

Een foto van de scheurkalender van Leiden European City of Science 2022.

Who Knows

Het thema van Leiden2022 was "Who Knows". Dat weerspiegelde de huidige tijdgeest, waarin opportunisme en deepfakes knaagden aan wetenschappelijke integriteit en waarheidsvinding. 'Who Knows' ging over wie tegenwoordig de wijsheid in pacht heeft. Wie bepaalt wat waar is, en wie weet hoe de toekomst eruit zal zien?

Van Lokaal naar Internationaal

In 2022 liet Leiden aan heel Europa zien dat het een echte kennisstad is. Dit gebeurde doormiddel van lokale initiatieven tot activiteiten met een internationale uitstraling. Naast wetenschappelijke conferenties namen 101 buurten deel aan dit wetenschapsjaar. Het programma bood elke dag een ander thematisch onderwerp: Van vleermuizen tot de hik, en van diabetes tot kunstmatige intelligentie. Er waren vele interessante onderwerpen die allemaal in Leiden ontdekt en beleefd konden worden!

EuroScience Open Forum

Het EuroScience Open Forum (ESOF) is Europa's grootste en meest vooraanstaande wetenschappelijke conferentie voor interdisciplinair onderzoek en innovatie. Leiden2022 was met trots gastheer van de 10e editie van ESOF. Deze conferentie had als doel wetenschappelijke inhoud te bieden met debatten over de laatste ontwikkelingen en ontdekkingen in de wetenschap, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. ESOF2022 besprak hoe onderzoek en innovatie ons als samenleving vooruit kunnen helpen.

Leiden Convention Bureau - ESOF Short
  • Leiden Convention Bureau - ESOF Short

Ontdek waarom Leiden2022 een succes was