365 dagen

Leiden is in 2022 de Europese Stad van de Wetenschap. In dit jaar is er 365 dagen lang een programma voor iedereen die op zoek is naar kennis en ontdekking. Het jaar wordt georganiseerd in samenwerking met tal van nationale en internationale partners die allemaal tot doel hebben wetenschap en samenleving met elkaar te verbinden. Iedereen is welkom om deel te nemen, van vooraanstaande internationale wetenschappers tot nieuwsgierige schoolkinderen, van kunstenaars tot bedrijven, studenten, gemeenschapscentra en musea.

Een foto van de scheurkalender van Leiden European City of Science 2022.

Who Knows?

Het thema van Leiden2022 is "Who Knows". Dit weerspiegelt de huidige tijdgeest, waarin opportunisme en deepfakes knagen aan wetenschappelijke integriteit en waarheidsvinding. 'Who Knows' gaat over wie tegenwoordig de wijsheid in pacht heeft? Wie bepaalt wat waar is, en wie weet hoe de toekomst eruit zal zien?

Van Lokaal naar Internationaal

Dit jaar laat Leiden aan heel Europa zien dat het een echte kennisstad is. Dit gebeurt doormiddel van lokale initiatieven tot activiteiten met een internationale uitstraling. Naast wetenschappelijke conferenties nemen 101 buurten deel aan dit wetenschapsjaar. Het programma biedt elke dag een ander thematisch onderwerp: Van vleermuizen tot de hik, en van diabetes tot kunstmatige intelligentie. Er zijn vele interessante onderwerpen die allemaal in Leiden ontdekt en beleefd kunnen worden!

EuroScience Open Forum

Het EuroScience Open Forum (ESOF) is Europa's grootste en meest vooraanstaande wetenschappelijke conferentie voor interdisciplinair onderzoek en innovatie. Leiden2022 is met trots gastheer van de 10e editie van ESOF. Deze conferentie heeft als doel wetenschappelijke inhoud te bieden met debatten over de laatste ontwikkelingen en ontdekkingen in de wetenschap, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. ESOF bespreekt hoe onderzoek en innovatie ons als samenleving vooruit kunnen helpen.

ESOF logo, Leiden 2022.