dsc5386.jpg

Leiden heeft de hoogste museumdichtheid van Nederland. Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar!

Cultuur

Leiden is een stad met een rijke culturele erfenis. De wereldberoemde schilder Remrandt van Rijn werd geboren in Leiden en ging er naar de Latijnse school. Ook andere beroemde schilders, zoals Lucas van Leyden, Jan van Goyen, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris werkten in Leiden. 

Leiden heeft alles bewaard dat doet herinneren aan zijn bloeitijd in de Gouden Eeuw: een schilderachtig historisch centrum waar de rijkdom uit deze tijd nog zichtbaar is in de mooie herenhuizen langs de vele grachten. UIt eerdere tijd stammen de Hooglandse- en de Pieterskerk en de smalle middeleeuwse straatjes in de wijk rondom, met verborgen hofjes en gevelstenen die de middeleeuwse beroepen van de oorspronkelijke bewoners verraden. Hier bevinden zich talloze winkeltjes, galeries, antiek- en boekwinkeltjes, kledingboetieks, restaurants en kroegjes. Vanaf de hooggelegen Burcht is er een spectaculair uitzicht over de oude stad. 

Het motto van Leiden, Stad van Ontdekkingen, heeft niet alleen betrekking op de architectuur van de stad. Leiden is derde museumstad van Nederland en heeft 4 rijkmusea. Als voortvloeisel van de vele ontdekkingen aan de Universiteit van Leiden zijn bijzondere collecties opgebouwd die hier te bezichten zijn. Maar ook de geschiedenis van de stadsmolen, het verblijf van de Pilgrim Fathers in Leiden, Leidse schilderkunst en de textielindustrie krijgen aandacht in Leiden. Nergens ter wereld kun je de werking van het menselijke lichaam van binnenuit bekijken zoals in het museum CORPUS. 

Cultuur vormt een welkome aanvulling op congressen en evenemnten. Niet alleen vormen veel van de monumenten en museau een geweldige locatie voor de bijeenkomst zelf, ook zijn ze buitengewoon geschikt voor bijzondere sociale programma's. Dat de stad zoch hierbij uitstekend leent voor mooie routes met een gids of vervoer per boot over de grachten van locatie naar locatie is niet te onderschatten extra. 

exterieur.jpg

Theater
Ook op het gebied van muziek, dans en theater heeft u in Leiden voldoende keus. De Leidse Schouwburg is de oudste schouwburg van Nederland en uniek in zijn atmosfeer. Het biedt een afwisselend programma van toneel, dans, musical, cabaret tot theaterconcerten. 

 

burcht_lr_1.jpg

Monumenten
De Stadsgehoorzaal, een van de mooiste concertzalen van Nederland, wordt geprezen om zijn prachtige akoestiek. U kunt hier terecht voor uiteenlopende voorstellingen en concerten.

Leiden telt ruim 3000 monumenten en een groot aantal daarvan is toegankelijk. De kerken, poorten, ophaalbruggen en prachtige bouwwerken met schilderachtige gevels maken Leiden tot een echte Hollandse stad. Eigenlijk is de hele binnenstad één groot monument.