Museum De Lakenhal

Oude Singel 28 2312 RA LEIDEN
tel 071 516 5360

Museum De Lakenhal opent in het voorjaar van 2019 op woensdag 19 juni haar deuren weer voor publiek. De twee dagen daarna houdt De Lakenhal open huis. Dit is voor de mensen die op hun gemak willen rondkijken. Op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 is er vervolgens een openingsfestival.


Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Het museum is gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640, ooit het bruisende centrum van de lakennijverheid en de internationale lakenhandel. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.

Rijksmonument Museum De Lakenhal werd ontworpen door Arent van ’s-Gravesande en behoort tot de mooiste voorbeelden van het Hollands Classicisme. In de periode 2016-2019 wordt de originele Laecken-Halle met de daarachter gelegen schilderijenzalen (1890 en 1921) gerestaureerd en uitgebreid. In 2019 kunnen de bezoekers weer terecht in het vernieuwde museumgebouw: nog altijd klassiek en monumentaal, maar groter en met meer comfort. In de tussenliggende tijd houdt het museum via een blog het publiek op de hoogte van de ontwikkelingen, de architecten en de werkzaamheden achter de schermen.

Museum De Lakenhal is een mooie locatie voor bijzondere bijeenkomsten en ontvangsten. Tijdens openingsuren zijn op afspraak groepsbezoeken met speciale rondleidingen mogelijk. Besloten ontvangsten kunnen uitsluitend buiten de reguliere openingstijden plaatsvinden, wanneer de overige activiteiten van het museum dit toelaten. Voor besloten ontvangsten kan op dit moment gebruik worden gemaakt van het Voorplein, de Oude Hal, het Auditorium en de Museumstudio. Voor toekomstige ruimtes en capaciteit kan contact opgenomen worden met de afdeling Boekingen van het museum.

Exclusieve rondleidingen op maat kunnen door professionele gidsen van het museum worden verzorgd. Ook rondleidingen door de directeur en/of conservatoren zijn in overleg mogelijk. Hiernaast kunnen de museumzalen, of delen daarvan, worden opengesteld voor de bezoekers van bijeenkomsten. Zij genieten dan van een exclusieve openstelling van het museum als onderdeel van het evenement.

Het museum bevindt zich op minder dan 10 minuten lopen van Leiden Centraal Station. Parkeren is vanaf 2017 mogelijk in de Lammermarkt parkeergarage, die zich praktisch aan de achterzijde van het museum bevindt. Alternatief is de parkeergarage Morspoort of de Dirk-parkeergarage, beide op 5 tot 10 minuten loopafstand.